Traseul leaga orasul Nehoiu de valea Siriului si muntii Siriu traversand muntele Monteoru, unul din sirul de munti ce strajuiesc pe dreapta Siriul. Drumul propus urmareste raul Nehoiu de la varsare pana la unul dintre izvoare, atinge cota maxima la 1334 m pe vf. Monteoru dupa care, orientati doar de configuratia terenului, se coboara in valea Siriului la Gura Milei.
Lungimea totala a traseului este de aproximativ 17 km.
Timp de mers aproximativ 6 ore.
Diferenta de nivel 900 m.
Puncte de reper: Cabana IFET, confluenta Nehoiului cu paraul Rastoaca, fostul canton muncitoresc, saua Bontu, poiana cu fosta stana Monteoru, Vf. Monteoru, podul de peste Siriu la Gura Milei.
Nehoiu – Raul Nehoiu – Confluenta cu Rastoaca – Cantonul muncitoresc
Canton – Saua Bontului – Creasta estica a Monteorului – Poiana Monteoru – Vf. Monteoru
Vf. Monteoru – Dl. Bisericuta – Gura Milei ( Valea Siriului )
Daca prima parte, cea de la Nehoiu pana in poiana Monteoru nu ridica probleme de drum si orientare, coborarea spre valea Siriului pe dealul Bisericuta impune ceva spirit de orientare in teren impadurit si putin noroc, asta pana cand, poate vor apare ceva semne ajutatoare pt. usurarea coborarii.
Drumul porneste din orasul Nehoiu (alt. 400 m ) urmarind strict valea paraului Nehoiu, in prima parte, pret de aproape o ora prin satul ce strajuieste pe ambele parti apa.
Prin sat.
Un prim popas se poate face la Cabana IFET care se afla pe dreapta la aproximativ un km de capatul satului. Pt. cei sositi tarziu pe vale e un loc foarte bun de campament si punct de pornire a doua zi spre valea Siriului. In continuare drumul nostru urca usor pe vale trecand printr-un catun cu cateva case vechi si nelocuite. De pe malul inalt situat in curba ce o face Nehoiul orientandu-se spre est, se deschide o frumoasa panorama a vaii cu dealurile ce o strajuiesc, fanete si paduri de fag. In fundul vaii, la nord muntele Monteoru acopera masivul Siriu. Drumul forestier ne conduce incet, incet catre nord si dupa ¾ ore de la cabana intalnim confluenta Rastoacei cu Nehoiu.
Traversarea spre canton (est)
De aici pana la cantonul muncitoresc se mai fac 15 min in drum usor pe directia est.
Cantonul muncitoresc.
Cantonul e o cladire dezafectata, din lemn, care ar putea deveni o cabana turistica, un loc frumos de petrecut cel putin un sfarsit de saptamana, in sezonul alb putand fi practicate si sporturi de iarna pe dealurile din jur. Un alt popas pt. odihna si apa e binemeritat pregatindu-ne pt. urcusul propriuzis pe muntele Monteoru.
Pana aici am facut maxim 2,5 ore cu tot cu pauze si suntem la aproximativ 800 m alt.
De la canton apucam drumul de taf din dreapta care dupa 150-200 de metri coteste spre est urmand firul paraului.dupa alte 200 de metri traversam apa si urcam pieptis malul orientandu-ne spre NE tinand o curba larga ce ne orienteaza spre nord. Se tine drumul drept, fara abatere stanga-dreapta, pana intalnim o noua trecere peste apa in locul unde cadva fusese un podet din tuburi, luat de ape la o viitura. Pana aici am mai facut aproape ½ ore. Aici ne aprovizionam cu apa pentru ca pana in valea Siriului avem inca de mers si o bucata buna de urcus mai greu.
Traversam paraul, urmam urmele vagi de carute ce urca spre NE in saua Bontului si din creasta muntelui ne indreptam spre stanga tinand muchia pe o poteca ce se cunoaste prin padurea de brad. Urcusul putin abrupt ne supune la efort dar castigam in altitudine.Pe dreapta, printre brazi, se deschide o priveliste superba asupra vaii Bontului, mai in spate m-tii Podu Calu cu padurile lui dese si creste domoale deasupra carora troneaza majestuos Penteleul cu varful golas.
Valea Bontului, m-tii Podu Calu si in fundal vf. Penteleu
Scapam repede de urcusul greu, ne tragem sufletul si urmand cararea in urcus usor pe sub creasta prin padurea deasa, ne trezim cu luminisul poienii Monteoru in fata dupa maxim ¾ ore din saua Bontului. In fata varful Monteoru ne spune ca inca nu am scapat de urcus, dar dupa odihna binemeritata in linistea poienii, o mica gustare si o gura de apa, pornim din nou la drum.
Poiana Monteoru
Vedere din intrarea in poiana spre varful Monteoru
Poteca spre varf se gaseste usor urmarind niste staci mici in stanga ( cam spre NV ), ne angajam pe ea si in 10-15 min. am ajuns la baliza geodezica.
De aici se sfarseste urcusul dar incepe aventura orientarii prin padure tinand strict muchia muntelui cam 500 m spre NNE iar la prima bifurcare a sa ne orientam pe cea din stanga, spre NV. Chiar daca nu reusim sa pastram culmea, tinand coborasul spre NV, NNV, putem cobori in valea paraului Monteoru care ne scoate in valea Siriului putin mai sus de gura Milei. Daca reusim sa pastram directia de mers cea buna, avem posibilitatea sa prindem niste panorame deosebite spre Malaia in fata iar in spate putin stanga, creasta Zaganului din Ciucas.
Creasta Zaganului (Ciucas)
Malaia (stanga) si Bocarnea (dreapta)
Iesirea din traseu deasupra podului de la Gura Milei
Campament la Gura Milei
M-tii Siriu – zona Moneoru-Malaia
10 martie 2010
Abonați-vă la:
Postări (Atom)